Balkonginglasning – status i projektet

Vid årsstämman 2020 beslutades det att styrelsen skulle se över möjligheten att glasa in balkonger eller sätta upp Cit i Lä för de som vill. Under det gångna året har vi arbetet med att ta in offerter, förslag på lösningar samt intresseanmälningar från medlemmar. Ett bygglov söktes men detta avslogs och arbetet tappade därmed fart. Nu har arbetet tagits upp igen och en projektgrupp bestående av styrelsemedlemmarna Anders Erlandsson och Annika Larsson kommer driva arbetet framåt.

Vi har nyligen varit i kontakt med stadsbyggnadskontoret och haft en konstruktiv dialog som mynnade ut i ett antal punkter vi behöver förhålla oss till för att få igenom ett bygglov:

  • Att husen efter inglasningen bevarar sin karaktär så mycket som möjligt
  • Att inte inglasningen dominerar husen och att fasadteglet inte döljs i för stor utsträckning
  • Att det efter inglasningen finns en tydlig rytm och harmoni i fasaderna mellan teglet och inglasningen
  • Att byggrätten inte överskrids
  • Att vi är medvetna om att gatufasaderna kommer prioriteras vid prövning hos stadsbyggnadskontoret

Med ovan punkter i åtanke har vi arbetet fram ett utkast på en ny bygglovsansökan som innehåller nya ritningar speciellt framtagna för ändamålet och som baseras på intresseanmälningarna från föreningens medlemmar.

Men, eftersom det hunnit gå en del tid sedan intresseanmälningarna samlades in inser vi att det tidigare intresseunderlaget troligen inte stämmer överens med hur intresset ser ut idag. Utöver det har Corona-pandemin påverkat materialtillgången och därmed priserna på produkterna. Leverantören har aviserat att priserna på vissa produkter har stigit med upp till 20% och detta är såklart också någon som kan påverka vilket intresse man har att glasa in sin balkong eller montera Cit i lä.

Nya ungefärliga priser:

ProduktUngefärligt pris inklusive montering
Glasräcke som monteras på sidan av befintligt balkongräcke (”Glasräcke 200”)5 200 kr per löpmeter
Cit i lä, höj- och sänkbart glasräcke7 100 – 10 000 kr per löpmeter beroende på utförande och bredd
Inglasning av balkong (”Windoor 410”)10 000 kr per löpmeter
  • Angivna priser är inklusive moms.
  • Viktigt att tänka på är att priset är för glas med tillhörande profil & montering. Anslutning mot vägg och transport av material ingår ej. De lägenheter som inte har en balkong ovanför att ansluta inglasning mot måste själva stå för kostnad för tak och takkonstruktion.
  • Arbetskostnaden ger ej rätt till rotavdrag.

Nästa steg – välkommen på informationsmöte!

För att komma vidare i projektet och återigen skapa oss en bild av hur intresset ser ut för inglasning bjuder vi in till ett möte den 10 augusti kl 18 på gården. Under mötet kommer Anders och Annika presentera hur utkastet för bygglovsansökan ser ut och det kommer finnas utrymme att diskutera och ställa frågor. Efter mötet kommer nya intresseanmälningar samlas in och användas för att uppdatera de nya ritningarna. Ambitionen är sedan att bygglovsansökan ska vara inlämnad till stadsbyggnadskontoret under oktober.

Om du vill komma på informationsmötet den 10 augusti uppskattar vi om du anmäler dig. Detta hjälper oss ytterligare att få en indikation på hur intresset för inglasning är i dagsläget. Anmäl dig genom att skicka ett meddelande till styrelsen senast den 7 augusti.